7 Tapasretter på 20 minutter !!!

Skjermbilde 2017-09-21 kl. 14.18.18

Slik lager du syv tapas på 20 minutter.

1. Skinke
Om du vil ha autentisk, spansk smat må du kikke etter de spanske variantene. Skinkene fra Spania har etter hvert sneket seg inn i mange norske butikker. Utvalget er som regel begrenset.

2. Oliven
Oliven hører hjemme på ethvert tapasbord. Om du har lyst til å gjøre noe mer enn å legge dem på en skål (sånn som jeg pleier), så kan du bruke tannpirkere (eller cocktail-pinner) og træ dem på. Da kan du bruke både sorte og grønne – og kanskje freshe opp med litt syltet paprika (fåes kjøpt på glass i de fleste butikkene).

3. Ost
Er du heldig så finner du en Manchego. Det er en hard, spansk ost med karakteristisk smak. Den har en helt særegen konsiistens som minner om parmesan – men har litt kraftigere smak.

4. Chorizo
Chorizo er de klassiske, spanske pølsene. De finnes i mange lokale varianter, men som en ledetråd er det kjekt å vita at picante betyr sterkt kryrdet og dulce betyr søt og mindre krydret.
Chorozo kan spises som den er. Den er også god å steke. I Spania er det vanlig å koke den i vin og cider.

5. Aioli
Aiolig kan man ofte få kjøpt i butikken, men den blir nesten allitd bedre om du lager den selv. Oppskrift lenger ned :)

6. Tortilla
Det er nesten umulig å komme utenom tortillaen på et tapas-bord. Om du gjør som på bildet (nedenfor) kan du skjære den opp i firkanter og servere med tannpirkere.

7. Ertesuppeshots
Det er kanskje ikke en klassiker, men det burde den bli. Idéen er å servere det i små shotsglass med litt nyrevet ost og nykvernet pepper på toppen. Og kanskje noen dråper olje – trøffelolje om du finner!

Litt flere tips:
Potetskiver med skinke og parmesan
Kok poteter halvvegs (en pr prs) – skjær i skiver,1/2cm – legg utover bakepapirkledd plate, strø på biter/revne fliser av serranoskinke, riv over parmesanost, og gratiner i ovnen i fem minutter til potetene er møre.

Potetterte
6 poteter, kokes lett i tykke skiver, – hell over i en paiform, hakk inn blåmuggost, jarlsbergost, parmesanost, hvit pepper, salt, dryss over knuste urter, -og hell over en blanding av fire egg, 1 dl fløte, 1 dl vann. STekes i 25 minutter.

Amadine-poteter i havsalt
Amadinepoteter er knøttsmå delikatessepoteter, flere butikker har dem i utvalget sitt.
Vask dem godt, og sjekk at de er ok. Kok opp en kjele med: to hele hvitløksbåter, noe salt, et par små sjalottløk, Kokes kjapt til de er såvidt møre.
Hell over 1 dl god olivenolje, småhakket bladpersille, fersk timian, småhakket gressløk, (noe må vi bruke alle tustene i hagen til!) et dryss hvitløkssalt. dryss over en liten dæsj havsalt (maldon havsalt) – og rør det rundt med hendene. Hell over i serveringsfat.

Kyllingsnacks
Kyllingbryst
serrano/parma-el spekeskinke
Asparges
Blåmuggost,romtemperert (liker du ikke blåmuggost, så smaker du ikke det når den er stekt!)
Parmesan

Beregn 1 kyllingbrystfilet til 2 personer.
Del en hel filet i seks lange strimler. Brun strimlene lett i smør. Avkjøl.
Beregn en lett forvellet (maks 2 min) asparges pr strimmel kylling.
Beregn 1 skive serrano/parma, eller syltynt skåret spekeskinke pr strimmel.
Legg skinkeskiven på benken, smør den med blåmuggost, legg på en asparges og en strimmel kylling. Rull sammen, legg i ildf. form, strø over med ost.
I ovnen, syv minutter.

GRATINERTE BLÅSKJELL
1 nett blåskjell, eller hvor mange gjester skal du ha?

2 tørre loffskiver (la dem tørke på benken om dagen, eller tørk dem i ovnen noen minutter)
1 neve frisk basilikum
1 neve bladpersille
1/2 ts sitronpepper
2 hvitløkskløfter i pressa
1/2 dl olivenolje

Kjør alt dette tørre i en foodprosessor.

Vask blåskjellene godt, – kast de som ikke er lukket. Fjern tråder og smuss. Hakk opp en liten løk, feks litt purre e.l. og kok opp et par dl vann.
Damp dem underlokk i noen få minutter ( til de har åpnet seg) – og avkjøl. De som ikke har åpnet seg, kaster du.
Del blåskjellene i to, ta ut kjøttet og legg det over i den ene halvdelen skjell. Legg dem i en ildfast stor form.
Press massen over skjellene (ca 1 ts pr skjell). Det som blir til overs, hiver du i frysern til neste gang! – eller du kan bruke det på torsken til uka…eller laksen til tapasen.
Inn i ovnen, følg med – det skal bli litt sprøtt/ta farge.
Frøktelig godt med aioli og loff…

Scampi i chili
Kjøpt en pakke ferdiggkokt scampi (du trenger ikke finne opp alt kruttet heller…)
Hakk smått opp en halv chili, uten frø. (ikke gni deg i øya når du driver med chili…)
1/2 dl god olivenolje
5 sorte oliven småhakkes
1 charlottløk finhakkes
1 liten neve/dæsj bladpersille, småhakkes

Hiv alt i en bolle, rør rundt, sett på lokk, og rør rundt noen ganger (gjerne dagen før).

Svinesticks
1 indrefilet av svin (600 gram)
Deles i lange fingertykke strimler (skal tres på grillpinner av tre)
Lag en god marinade, eller kjøp en sånn fin pose! – og la kjøttet ligge i plastpose hele natta.
Tre kjøttet på grillpinner, og legg dem utover bakepapirkledt plate – stekes i max ti minutter.

Spanske kjøttboller
1 kg karbonadedeig
1 egg
2 ss potetmel
1 ts oregano
1 ts sitronpepper
4 soltørka tomater, småhakkes (lurere å bruke saks og klippe!) feks fra Ridderheims, bruk også oljen
1 bit chili småhakkes
salt

Lag runde små kjøttboller (former dem med teskje) – og brun dem raskt, hiv dem oppi en kjele med en god tomatrøre (løk,mer soltørkede, hermetiske tomater…mer urter etc)
La dem trekke med i røren.

Aioli
1 eggeplomme
nøytral matolje, som solsikke/odelia raps etc
3 hvitløksbåter knuses
salt
hvit pepper

pisk eggeplommen i en bolle – dråpevis heller du i oljen, pisk godt mellom hver gang du har hatt i litt olje, – så kan du fylle på mer og mer etter hvert. (Om majonesen skulle skille seg for deg- ta en ny bolle, ny eggeplomme, men bruk teskjevis/etter hvert mer – av den røra du allerede er i gang med)
Rør inn alt det andre, og la det stå et par timer